Amfitheater Pula

Het amfitheater, ook wel Arena genoemd, is het beroemdste monument in Pula. Het is een van de best bewaarde Romeinse amfitheaters ter wereld en is gebouwd in de 1e eeuw na Christus tijdens de heerschappij van keizer Vespasianus. Er is een legende die vertelt dat hij dit bouwde ter ere van zijn geliefde Antonia Ceridi. Destijds was de Arena een plek voor gladiatorengevechten en een plaats van vermaak voor de toeschouwers, tegenwoordig is het de plek voor concerten, opera’s en het Pula Film Festival. In de ondergrondse passage is periodiek een tentoonstelling te zien hoe lokale wijn en olijfolie wordt gemaakt.

Brijuni Nationaal Park

Brijuni Nationaal Park bestaat uit een eilandengroep dat 14 eilanden telt. De eilanden strekken zicht uit over de zuidwest kust van Istrië. De natuur en zeldzame flora en fauna zijn prachtig. U bereikt de eilanden via een korte boottocht met speciale excursieboten vanuit het plaatsje Fažana. Naast zwemmen in het kristalheldere water, zijn de archeologische opgravingen op het grootste eiland, Veli Brijuni, interessant om te bezichtigen. Zo zijn er meer dan 200 afdrukken van dinosauruspoten te vinden. De Joegoslavische leider Tito had op Veli Brijuni zijn zomerresidentie. Hij ontving hier vele staatshoofden en filmsterren (waaronder Elizabeth Taylor, Richard Burton, Sophia Loren en Gina Lollobrigida). Met de exotische dieren die hij van hen cadeau kreeg vormde hij een safaripark op Veli Brijuni. Dit safaripark bestaat nog steeds en kunt u bezichtigen. Erg leuk voor kinderen! Tevens rijdt er een treintje over het eiland. Voor de sportliefhebbers zijn er tennisbanen en een 18-hole golfbaan. Behalve heerlijk wandelen, kunt u er ook een fiets huren.

Buzet

Buzet ligt in het hart van Istrië en wordt ook wel ‘de stad van de truffels’ genoemd. De oude kern van de stad is gelegen op een heuvel boven de vallei van de rivier de Mirna en kijkt uit over de omliggende kleine heuveltop dorpjes. Buzet is gelegen in een gebied waar de meest waardevolle ondergrondse paddenstoel groeit. Rondom Buzet zijn vele restaurants met als specialiteit de truffel. Een zelfgemaakte pasta bestrooit met geraspte truffels, een heerlijk glas wijn en een warm stuk vers gebakken brood…

Dvigrad

Dvigrad is een verlaten stadje uit de middeleeuwen waarvan alleen nog ruïnes overgebleven zijn. De meest indrukwekkende zijn die van de kerk van St. Sofia. Het stadje was jarenlang in handen van de Venetianen en het had een strategische ligging door de nabijheid van een waterbron en een overvloed aan vruchtbare grond. In het midden van de 17e eeuw werd de stad getroffen door de pest. Hierdoor zijn veel inwoners gestorven of vertrokken. De ruïnes van het stadje zijn vrij toegankelijk. Dvigrad is ook een geschikte plek om tijdens een fietstocht te bezoeken. In het nabijgelegene plaatsje Kanfanar zijn enkele traditionele konoba’s (tavernes) waar u kunt genieten van een typische Istriaanse maaltijd.

Euphrasius Basiliek Poreč

De Euphrasius basiliek in Poreč is gebouwd in de 6e eeuw en wordt sinds 1997 als werelderfgoed door UNESCO beschermd. De kerk behoort tot een van de mooiste vroegchristelijke Byzantijnse bouwkunst in Europa. Het is ingericht met mooie kleurrijke mozaïeken en vele kunstwerken. Vanaf de klokkentoren heeft u een prachtige uitzicht over Poreć en omgeving. U kunt zowel het oude paleis als de basiliek bezichtigen. U bereikt de basiliek gemakkelijk vanuit het drukke en gezellige hoofdstraatje van Poreč.

Grožnjan

Grožnjan is een middeleeuws stadje in het binnenland van Istrië. Het is prachtig gelegen op een heuveltop op zo’n 6 km vanaf de doorgaande weg. Grožnjan heeft smalle straatjes met oude stenen huizen en is omringd door stadsmuren. Het uitzicht over de omgeving met wijngaarden en bossen is geweldig mooi. Het stadje staat bekend als stad van de musici en kunstenaars. In de zomer wordt het stadje omgetoverd tot één groot podium voor het bekende Jazz festival en allerlei andere evenementen. Buiten de zomermaanden is het er erg rustig, omdat de meeste kunstenaars dan vertrokken zijn. Maar ook dan is het de moeite waard om Grožnjan te bezoeken: wandel door de smalle straatjes, neem een kijkje in 18de-eeuwse parochiekerk, geniet van het uitzicht en neem een drankje op het terras op het centrale driehoekige pleintje midden in het stadje.

Hum

Hum (spreek uit als Goem met een zachte ‘G’), het kleinste stadje ter wereld! Het middeleeuwse stadje telt 12 huizen en 30 inwoners en is officieel het kleinste stadje ter wereld met eigen stadsrechten. Ondanks dat Hum heel klein is, is het zeker de moeite waard om te bezoeken. In de ‘konoba’ (traditioneel Istriaans restaurant) kunt u terecht voor heerlijke Istriaanse gerechten. In de parochiekerk St. Jerome op het kerkhof van Hum zijn zeer oude muurschilderingen van hoge kwaliteit deels bewaard gebleven. Deze glagolitische inscripties behoren tot een van de oudste voorbeelden van de Kroatische cultuur in de middeleeuwen. De 19e eeuwse parochiekerk Sint Hiëronymus (de kerkvader die de eerste Latijnse vertaling van de bijbel maakte) is interessant voor wie van overdadige barokke interieur houdt. Ook heeft het fresco’s op de muren, die tot de oudste in hun soort behoren.

Limski kanal

Nabij Rovinj ligt het Limski kanal (Lim kanaal), ook bekend als Limski fjord (Lim fjord). De Limski Zaljev is een rivier die tussen Vrsar en Rovinj in zee uitmondt. Voordat deze rivier de zee bereikt wordt deze een brede fjord van 10 km lang en tot wel 500 meter breed. Aan beide zijden bevinden zich volledig groen begroeide steile heuvels, soms wel tot 100 meter hoog. Het Limski Kanal is beschermd gebied. U mag er niet zwemmen of varen. U kunt er wel zien hoe oesters, mosselen en vis gekweekt worden, maar het is vooral een prachtig natuurgebied met mooie groene bossen. De vis en mosselen die er worden gevangen, worden in de omliggende steden verkocht. Langs de weg staan diverse uitzichtposten om de rivier goed te bekijken en van het adembenemende uitzicht over de omgeving te genieten. Maar de mooiste plekken bereikt u te voet of vanaf het water. Vanuit Vrsar, Rovinj en Poreč zijn er boottochten naar de Limski kanal.

Motovun

In het noordelijke deel van Istrië ligt Motovun, een van de bekendste middeleeuwse stadjes van Istrië. Dit kleine stadje op de heuvel is een van de karakteristieke symbolen van het binnenland van Istrië. De romaans-gotische klokkentoren uit de 13e eeuw en de parochiekerk St. Stephen uit de 17e eeuw, domineren de historische kern van de stad. In Motovun vinden een groot aantal evenementen plaats. De belangrijkste is het Internationale Motovun Film Festival eind juli, waar onafhankelijke en avant-garde films te zien zijn. In de bossen bij Motovun groeien witte en zwarte truffels, die als werelds beste worden gezien. Boven op de heuvel is een restaurant met een groot buitenterras vanwaar u een prachtig uitzicht heeft over de Mirna vallei.

Pićan

Pićan is een rustig en stil middeleeuwse bergdorpje met nauwelijks verkeer. In de tijd van de Romeinen was Pićan een militaire vesting en verblijf voor officieren. Binnen de oude stadsmuren staat een kathedraal uit de 14de eeuw. In de kathedraal zijn vele sacrale stukken en schilderijen die getuigen dat Pićan al in de zevende eeuw een bisdom was. Buiten de oude stadsmuren is een klein winkeltje en een postkantoor. Voor de stadspoort is een gezellig pleintje waar u in de schaduw van de bomen op een bankje kunt genieten. De Romaanse Michaelkerk op de begraafplaats heeft vroeg 15de eeuwse fresco’s. Vanaf dit punt heeft u een prachtig uitzicht over de binnenlanden van Istrië en omliggende bergen.

Poreč

Poreč is de grootste toeristische badplaats aan de westkust van Istrië. Met name in de zomermaanden is het er gezellig druk. Het historische centrum is goed onderhouden. De straten zijn aangelegd tijdens de Romeinse tijd. Een deel van de stadsmuren zijn goed bewaard gebleven. Wandelend door de oude stad en de straten Cardo Maximus en Decumanus komt u langs de basiliek van Euphrasius, het Marafor plein en de toren van Poreč. In de vijfhoekige toren bevindt zich een restaurant en in de ronde toren een pub. De basiliek van Euphrasius is gebouwd in de 6e eeuw in de Byzantijnse stijl en het wordt beschouwd als een van de mooiste kunstwerken ter wereld. Ook het naastgelegen paleis kunt u bezichtigen. Vanaf de klokkentoren heeft u een prachtige uitzicht over Poreč en omgeving. De Decumanus, de hoofdstraat van de oude stad, is een perfecte boulevard in de zomer. Ook zijn er diverse musea en galerieën. Daarnaast is er in Poreč ook veel te doen op sportgebied. Zo zijn er tennisbanen en diverse watersportmogelijkheden. Kortom, in Poreč is vanalles te zien en te beleven!

Pula

Pula ligt op het zuidelijke punt van het schiereiland Istrië en is de grootste stad op het schiereiland. Pula is een stad met veel historische en culturele bezienswaardigheden, maar zonder twijfel de grootste van allemaal is het Romeinse Amfitheater. Ook tijdens een wandeling door de stad komt u tal van monumenten uit de Romeinse tijd tegen, zoals de triomfboog van het Sergi, de Poort van Hercules en de tempel van Augustus. Op het grote plein in het centrum van de stad zijn gezellige terrassen en restaurants te vinden. Ook zijn er tal van grotere en kleine (kleding)winkels. Op de markt kunt u dagelijks terecht voor verse groente, fruit, vis, olijfolie, etc. Net buiten Pula ligt ook het grootste internationale vliegveld van Istrië.

Rovinj

Deze prachtig stad aan de westkust van Istrië is gebouwd op een schiereiland. De sfeer in Rovinj doet denken aan Venetië. Veel huizen zijn gebouwd in Venetiaanse stijl. Dit is ook niet zo gek, want Rovinj behoorde lange tijd tot de republiek Venetië. Een wandeling door de smalle straatjes en steegjes brengt u naar een ver verleden, dus zorg ervoor dat u uw camera meeneemt! Via de straatjes loopt u naar de top van de heuvel waar het meest belangrijke monument van Rovinj te vinden is: de kerk van St. Euphemia. De kerk werd in de 18e eeuw gebouwd op de fundamenten van een Romaanse kerk uit de 11e eeuw. Vanuit de kerktoren heeft u een prachtig uitzicht over de stad. Rovinj staat bekend als een echt kunstenaarsstadje. In de straatjes zijn galeries, schilders en sieradenmakers gehuisvest. Langs de waterkant is dagelijks een markt waar u verse groenten, fruit, wijnen, olijven, etc. kunt kopen en ook sieraden en souvenirs. Een aanrader is de zonsondergang. Vanaf ‘Valentino cocktail & champagne bar’ kunt u zittend op een loungekussen de zon in de zee zien zakken…

Rt Kamenjak

‘Rt Kamenjak’ofwel Kaap Kamenjak ligt in het meest zuidelijke puntje van Istrië, in de buurt van Pula. De charme van Kamenjak is dat het zijn oorspronkelijke vorm heeft behouden. Een landschap van groene velden en struiken, rotsachtige terreinen, prachtige baaien, beschutte stranden en de kristalheldere zee maken dit gebied een bijzonder aantrekkelijke bestemming. Over de kaap loopt één van de Istriaanse fietsroutes. Uiteraard kunt u ook wandelend de schoonheid van Kamenjak ontdekken.

Svetvinčenat

Svetvinčenat is een klein middeleeuws plaatsje gelegen in centraal Istrië. Deze kleine stad zelf heeft vijf goed bewaard gebleven kerken, de kerk van St. Vincenat, de parochiekerk van Maria’s Annunciatie, de kerk van St. Antonius Abt, de kerk van St. Rochus en de kerk van St. Catherine. Maar het meest opmerkelijke bouwwerk van Svetvinčenat is het indrukwekkende Grimani-Morosini kasteel, het grootste en best bewaarde kasteel in Istrië. In de zomermaanden vinden diverse activiteiten plaats, zoals het Jazz festival dat wordt gehouden in het kasteel. Het centrale plein en de omliggende locaties worden gebruikt als podium voor het traditionele dansfestival en het non-verbale theater. Ook heeft Svetvinčenat leuke barretjes en een konoba (taverne).

Labin

Labin is een middeleeuws stadje aan de oostkant van Istrië en is gelegen op de top van een heuvel boven de badplaats Rabac, op 3 kilometer van zee. Veel kunstenaars raakten geïnspireerd door de oude charme van het stadje en openden er hun galerie. U komt de stad binnen via de fascinerende stadspoort van St. Flora uit de 16e eeuw met boven de poort het wapenschild van de Venetiaanse leeuw, het symbool van de Venetiaanse overheersing van de stad. Het stadsplein met gezellige terrassen vormt het centrale punt van de oude stad Labin. Tijdens een wandeling door de smalle straatjes ontdekt u vele andere interessante details uit deze Oostenrijkse periode. Bent u op zoek naar een goed restaurant waar u typische Istriaanse gerechten kunt eten voor een schappelijke prijs, dan is ‘Velo Kafé’ (betekent grote koffie) op het centrale plein in de oude stad Labin een echte aanrader.

Rabac

Het voormalige vissersdorp Rabac is de belangrijkste toeristische badplaats aan de oostkust van Istrië. Het is gelegen in de Kvarner baai en ligt aan de voet van hoge bergen, onder oude stad Labin. Rabac heeft mooie kiezelstranden en schoon, helder en blauw zwemwater. De stranden zijn goed onderhouden en hebben strandwachten. Langs de boulevard vindt u gezellige terrasjes, barretjes en restaurants. Daarnaast zijn er diverse sport- en entertainment mogelijkheden. U kunt vanuit Rabac bijvoorbeeld een bootexcursies naar het eiland Cres of een dolfijn-safari maken.

Loading