Meemaken en beleven!

Het hele jaar door vinden in Istrië allerlei culturele, muzikale en gastronomische evenementen plaats. De huiseigenaren van Istra Doma vertellen u graag ter plaatse over de evenementen in de buurt van uw vakantiehuis of villa. Een evenementenkalender met data en locaties vindt u op www.istra.hr.

Filmfestival Pula

In de het amfitheater van Pula, ook wel Arena genoemd, vindt jaarlijks in juli het Pula Filmfestival plaats. Het is een van de meest aantrekkelijke openluchtfilmfestivals ter wereld waar nieuwe internationale en nationale films worden vertoond. Wie wil er nou niet een film kijken onder de Istriaanse sterrenhemel op een eeuwenoude plek waar vroeger gladiatoren hebben gestreden? Een ervaring die u niet mag missen!

Filmfestival Motovun

Het middeleeuwse stadje Motovun is het decor voor vele evenementen. De bekendste is het Internationale Motovun Filmfestival dat in hartje zomer (eind juli) plaatsvindt. Hiervoor wordt het centrale plein voor een paar dagen omgetoverd tot een grote openluchtbioscoop. Naast de vertoning van wereldberoemde films is er muziek en zijn er allerlei kraampjes waar u een drankje en een snack, zoals broodje ‘Cevapcici’ (gekruide gehaktrolletjes) kunt krijgen.

Jazzfestival Grožnjan

In juli vindt het jaarlijkse jazzfestival “Jazz is Back” in Grožnjan plaats. Het hele dorpje wordt in de zomer tot één groot podium omgetoverd. U kunt er vanaf het terras van het restaurant gratis meegenieten van de optredens. Ook vinden er andere evenementen plaats zoals een schildermanifestatie, tentoonstellingen en klassieke muziekconcerten. Het stadje is niet voor niets de ontmoetingsplek voor vele jonge muzikanten en kunstenaars uit de hele wereld.

Labin Art Republika

In de maanden juli en augustus vindt in het oude kunstenaarsstadje Labin ‘Labin Art Republika’ plaats. Tijdens dit kunstfestival stellen de ateliers gedurende bepaalde tijden hun deuren open voor bezoekers. Een unieke kans om te zien hoe de kunstenaars werken en te zien wat ze maken. Wekelijks wordt op dinsdagavond onder leiding van een gids een sfeervolle rondleiding gegeven door de oude stad. De gids vertelt u over de geschiedenis van het stadje door middel van mythen en legenden. Deelname aan de rondleiding is gratis. Daarnaast vinden er gedurende de zomer muziekconcerten plaats op het podium ‘kod Špine’. Deze concerten ‘bij de waterpomp’ maken de zwoele zomeravonden nog zwoeler! Ook hier is de toegang gratis. Als u dan toch in Labin bent, dan is restaurant-café ‘Velo Kafe’ (betekent grote koffie) op het centrale plein een echte aanrader. Hier serveren ze typische Istriaanse gerechten voor een schappelijke prijs. Daarnaast staat Velo Kafe ook bekend om de eigen gemaakte gebakjes en desserts.

Muziekconcerten

Voor muziekliefhebbers is het genieten in Istrië. De meeste Istrianen zingen tijdens feesten en trouwerijen uit volle borst mee met de Istriaanse liedjes, maar soms begint er ook spontaan een groepje te zingen in een restaurant of op een terras. ‘Klapa’ is een traditionele Istriaanse vorm van a capella zingen door (meestal) een groepje mannen. In elke streek vindt u wel een volksdans- en zangfestival met traditionele kleding en muziek, zoals ‘Klapa’. Naast de traditionele muziekconcerten zijn er ook moderne muziekconcerten, zoals jazz en pop. Vaak worden de concerten gehouden op een dorpsplein en is de toegang gratis. Een concert bijwonen in de Arena (amfitheater) van Pula is een ervaring die u niet wilt missen.

Gastronomische evenementen

De Istrianen zijn dol op eten en trots op hun gerechten. Er worden dan ook het hele jaar door gastronomische evenementen georganiseerd. Deze evenementen zijn een waar spektakel waar vele mensen op af komen. Zo zijn er Vissersdagen voor de visliefhebbers, wijnfeesten, het Rakija festival (Grappa), Honing-dagen, ‘Kobasice’ feest (Istriaanse worst), Maneštra festival (Istriaanse maaltijdsoep), Šparoge-feest (wilde groene asperges) (maart-mei) en Truffeldagen (september/oktober). Als u van lekker eten en drinken houdt, dan mag u deze culinaire evenementen niet missen.

Dorpsfeesten

Van mei tot en met september vindt er in vele dorpen in Istrië wel een dorpsfeest plaats. Dit gaat altijd gepaard met muziek en uiteraard eten en drinken. Vaak zijn er ook kraampjes waar u souvenirs kunt kopen. Deze feesten worden meestal aangekondigd door middel van een poster in en nabij het dorp. In de grotere plaatsen zoals Pula, Poreč, Rovinj, Vrsar, Labin en Rabac vinden in het hoogseizoen dagelijks evenementen plaats.

Eiland bezoeken

Kroatië, het land van de duizend eilanden. Om precies te zijn 1.185 eilanden. Hiervan liggen er heel veel voor de kust van Istrië. In de nabijheid van Rovinj liggen er bijvoorbeeld alleen al 20. De Brijuni eilanden is een eilandengroep van 14 eilanden aan de zuidwest kust van Istrië. U bereikt de Brijuni eilanden via een korte boottocht met een speciale excursieboot vanuit het plaatsje Fažana. De meeste andere eilanden bereikt u met een excursieboot. Ook kunt u per auto met een veerboot vanaf Brestova naar het eiland Cres en een bezoek brengen aan de mooie plaatsjes Osor, Martinscica, Valun en het gelijknamige Cres. Een van deze duizenden eilanden bezoeken tijdens uw vakantie in Istrië is zeker een aanrader.

Regatta Rovinj

Ieder jaar wordt er in Rovinj een hele reeks aan regatta’s gehouden, waaraan zeilers uit de wereldtop meedoen. Zo is er de traditionele Pesaro-Rovinj-Pesaro, Chioggia-Rovinj-Chioggia en Cup Rovinj. Daarnaast organiseert de zeilclub van Rovinj naar aanleiding van de Dag van St. Eufemia een regatta in de klasse Optimist waaraan vele jonge zeilers uit Kroatië en Slovenië meedoen. De korte baan wedstrijden voor de kust van Rovinj, tussen de eilanden, zijn een spektakel om te zien.

Golfen

Istrië heeft twee golfbanen. In Savudrija, in de buurt van Umag, is een 18 holes golfbaan van de Adriatische golfclub. Dit gebied is een van de meest winderige plaatsen in Istrië en daarom een uitdaging voor elke golfer. De ligging van de golfbaan is uniek, op minder dan 300 meter van de Adriatische zee kunt u hier 365 dagen per jaar golfen. De andere 18 holes golfbaan bevindt zich op de Brijuni Eilanden, ter hoogte van de stad Pula. U bereikt deze golfbaan via een korte boottocht vanuit het stadje Fažana. Wie wil er niet op zo’n bijzondere locatie golfen!

Zonsondergang

De zonsondergang langs de Adriatische kust is werkelijk schitterend. Bent u op het strand, dan is het zeker de moeite waard om de zonsondergang van Istrië af te wachten!

Loading