Zwemmen

Zwemmen in het blauw-groene heldere water van de Adriatische zee is een unieke ervaring! Het zeewater is schoon en heeft een aangename temperatuur en de stranden zijn schoon. De stranden van Istrië en Kroatië behoren zelfs tot de schoonste stranden binnen het Middellandse zeegebied. De meeste stranden bestaan uit kiezelsteentjes. Waterschoenen zijn daarom een aanrader. Deze kunt u meenemen van huis, maar zijn ook te koop in de meeste badplaatsen en in de grotere supermarkten.

Snorkelen en duiken

De Adriatische kust van Istrië is een paradijs voor snorkelaars en duikers. Het water is kristalhelder en het zicht onder water ongeveer 30-40 meter. De zeetemperatuur is aangenaam en de onderwaterwereld adembenemend mooi met prachtige planten en kleurrijke vissen. Vergeet uw snorkel dus niet mee te nemen! Er zijn vele geregistreerde duiklocaties met koraalvelden, grotten en wrakken van schepen. In alle grotere badplaatsen vindt u een duikschool.

Boottocht

Bekijk de prachtige kustlijn en eilanden van Istrië vanaf het water. Wie weet ziet u ook nog dolfijnen! U kunt met een excursieboot naar een van de eilanden. In veel gevallen legt de boot onderweg aan en kunt u zwemmen of een plaats bezoeken. Vaak is bij de bootexcursie een fish-picknick inbegrepen, waarbij aan boord vis (of vlees) voor u wordt bereid. In de grote badplaatsen, zoals Vrsar, Poreč, Rovinj, Pula en Rabac worden diverse boottochten aangeboden. De boottocht vanuit Rabac naar het eiland Cres is een aanrader. Onderweg wordt er vis of vlees voor u klaar gemaakt en kunt u het gelijknamige plaatsje Cres bezoeken. U kunt in veel badplaatsen ook een motorboot of zeilboot huren en zelf de verborgen strandjes langs de kust ontdekken. Uiteraard willen we u niet uit Istrië weg hebben, maar vanuit de havens van Pula, Rovinj en Poreč vaart u met een snelle catamaran in zo’n 2,5 uur naar Venetië (en na circa 5/6 uur vaart u weer terug naar Istrië).

Wijnroutes

In Istrië is wijn zowel een passie als een onderdeel van de cultuur en het leven. Verken de wijnroutes (Vinske ceste) in Istrië en hun wijnkelders. Ga langs bij een van de vele lokale wijnboeren om te zien hoe wijn gemaakt wordt en proef de heerlijke Istriaanse wijnen Malvasia, Teran, Merlot, Muskat! De wijnroutes zijn aangegeven met het bord ‘Vinske ceste’. Daarnaast wordt jaarlijks op de laatste zondag in mei een de ‘Open wijnkelders dag’ gehouden, waarbij bijna 80 gerenommeerde wijnmakers in heel Istrië de deuren van hun wijnkelders openen voor bezoekers. U vindt de wijnroutes met adressen en openingstijden van wijnproducenten op www.istra.hr.

Olijfolie routes

Olijven worden in Istrië al gekweekt sinds de Griekse en Romeinse tijd. De vele olijfolieroutes zijn ideaal voor een daguitstapje. Geniet van een middag bij een lokale olijfolieproducent om te zien en te proeven waarom de olijfolie uit Istrië behoort tot de beste ter wereld. U vindt de olijfolieroutes met adressen en openingstijden van olijfproducenten op www.istra.hr.

Mountainbiken en wandelen

Mountainbiken, hardlopen en wandelen op rotsachtige paden, door bossen en groene valleien, langs beken en bronnen, op schilderachtige heuvels tot hoge bergen? Voor de sportieve vakantieganger zijn er in Istrië tal van mountainbike-routes en wandelpaden, aangegeven met borden. Učka, de hoogste berg van Istrië en tevens Nationaal Park, biedt bijvoorbeeld prachtige mogelijkheden om te wandelen. Verder naar het zuiden, op Skitača, heeft u een prachtig uitzicht over de Kvarner eilanden. Ook deze omgeving leent zich uitstekend voor mountainbiken en wandelen. U kunt aan de hand van fiets- en wandelkaarten zelf de tochten maken, maar er worden op veel plekken ook tochten georganiseerd onder leiding van een gids. 

Paragliding en deltavliegen

Wilt u wat meer adrenaline tijdens uw vakantie in Istrië, dan kunt u kiezen voor een tandemsprong paragliding of een tandemvlucht deltavliegen. Onder leiding van een ervaren instructeur piloot ontdekt u Istrië al zwevend vanuit de lucht! Vanuit onder andere de plaatsen Buzet en Motovun kunt u zo’n tandemsprong maken. Vindt u vrij zweven in de lucht tocht iets te heftig, dan kunt u ook parasailen boven zee terwijl u met een lange lijn bevestigd bent aan een boot. Dit kan op de meeste grote stranden.

Wilde asperges zoeken

Wilde groene asperges (Šparoge) zijn een echte lekkernij en groeien in de vrije natuur in Istrië. U kunt ze zelf zoeken in de maanden maart-mei. De asperges groeien in bossen en langs de weg onder bepaalde struiken. Onder een struik vindt u vaak één en soms meer asperges. U zult er dus wat tijd in moeten steken omdat u een aardig bosje nodig heeft om er een maaltijd mee te kunnen maken. Desondanks een leuke ervaring en in combinatie met een mooie wandeltocht erg leuk om te doen. Uiteraard kunt u het zoekwerk ook aan anderen over laten. In vele restaurants worden heerlijke gerechten met wilde asperges aangeboden. Ook vindt u vaak langs de kant van de weg mensen die bosjes met wilde asperges verkopen.

Truffels zoeken

Bent u tijdens de herfst in Istrië (begin oktober tot eind december), dan kunt u onder leiding van een ervaren truffeljager en hiervoor speciaal getrainde honden het bos in op zoek naar het goud van Istrië, de truffel. Goede wandelschoenen zijn aan te bevelen tijdens de tocht. De truffelzoektochten worden meestal georganiseerd in kleine groepjes vanuit Buzet en Motovun. U kunt hier ook producten gemaakt met truffels proeven en kopen zoals kaas, honing en olie.

Markt bezoeken

De markt (tržnica) speelt in Istrië een belangrijke rol. De meeste dorpen en steden hebben een vaste markt die dagelijks geopend is. Het is de plaats waar u lokaal geteelde producten van de boer kunt kopen, zoals verse groenten, fruit, aardappelen, vlees en vis. Daarnaast is de markt ook een ontmoetingsplaats die de locals samenbrengt. Wat is er nou leuker dan hier uw maaltijd bij elkaar te kopen om het vervolgens s’ avonds in uw vakantiehuis of villa klaar te maken. Kookt u liever niet tijdens uw vakantie? Ook dan is een bezoekje aan een markt de moeite waard. In de grotere dorpen en steden zijn ook maandelijkse markten waar handelaren kleding, schoenen en huishoudelijke artikelen verkopen.  

Loading